zoek

cursus - Beweging

Meditatie, kom tot jezelf

Tijdens deze avonden wordt met elkaar gemediteerd op een vrijzinnige en onderzoekende manier.

De avonden zijn geschikt voor gevorderden. Dat wil zeggen, mensen die ofwel de Basiscursus Vipassana (inzichtsmeditatie), weg naar het hart hebben gevolgd, of al enkele jaren een oosterse vorm van meditatie beoefenen, zoals zen, vipassana of het Tibetaans boeddhisme.

Voor mensen die alleen een mindfulness cursus hebben gevolgd, of alleen aan yoga doen, wordt geadviseerd eerst de Basiscursus Vipassana, weg naar het hart te volgen.

Tijdens deze avonden begin je met elkaar om een intentie neer te zetten, rondom de vraag waarom je gaat mediteren. Vervolgens doe je meditatie- en bewegingsoefeningen naar keuze (yoga, Tai Chi, etc.) Met de groep ga je daarna vragen of onderwerpen bespreken die je aan kunt dragen, dit noem je de uitwisseling. De avond wordt afgesloten met nog een meditatie-zit en het zingen van een mantra.

Achtergrond
In de oudheid, met name in Azië, was meditatie bedoeld om een diepere dimensie van onszelf en het leven te ervaren en de geest te bevrijden. De laatste jaren is er in onze cultuur steeds meer honger ontstaan naar het herontdekken van deze oude wijsheden en deze toe te passen bij de uitdagingen van het moderne westerse bestaan.

De oosterse vormen van kennis en beoefenen, zijn echter ook verweven in een bepaalde cultuur en tijdsgeest, die niet altijd optimaal hoeft aan te sluiten bij de denkwijzen en behoeftes van nu. Bovendien kunnen we niet ontkennen dat onze eigen achtergrond, westerse therapeutische ontwikkelingen, wetenschappelijke kennis en westerse manieren van denken en onderzoeken, ook belangrijke waarde hebben.

Het is niet erg om op dit moment niet alle antwoorden te hebben, maar de integratie van oost en west leeft bij veel mensen die op zoek zijn naar spirituele verdieping in hun leven. Er is behoefte om hier in een veilige sfeer in samenzijn bij stil te staan. Uiteindelijk zijn we waarschijnlijk niet op zoek naar iemand anders die ons alle antwoorden geeft, maar willen we vooral thuiskomen in onszelf, weten wat ons levenspad is en meer leven vanuit spontaniteit, creativiteit en innerlijk weten.

Data

Start 2 september

Tijd

maandag van 20.00 tot 21.30 uur

Locatie

dojo Opaal

Prijs

€ 270,00 (18 lessen)

Docent

Marnix van Rossum

  • Deze cursus is inmiddels begonnen. Bij veel van onze cursussen is het mogelijk om in te stromen, vraag naar de voorwaarden via bij 'stel een vraag'.

Heb je een vraag over deze cursus?