zoek

cursus - Beweging

Basiscursus Vipassana, weg naar het hart

In deze Basiscursus Vipassana wordt er stapsgewijs geoefend met authentieke meditatievormen zoals beschreven in de Satipaṭṭhāna, gecombineerd met meer moderne technieken van meditatie. De Satipaṭṭhāna is de belangrijkste leerrede van Boeddha over mindfulness.

Tijdens deze cursus zal een combinatie worden aangereikt van zowel authentieke als moderne meditatiemethoden die het proces, zoals in de leerrede beschreven, kunnen bevorderen. Achtergrondinformatie over deze vorm van meditatie wordt verder op deze pagina weergegeven.

Bij veel andere vipassana methoden staat het inzicht in wat, ‘de ultieme werkelijkheid’ wordt genoemd, voorop. In deze cursus wordt vipassana vooral toegepast als hulpmiddel voor de weg naar het hart. Dat wil zeggen, als middel om meer verbinding te krijgen met ons werkelijke gevoel en het bieden van handvatten om daar goed mee om te kunnen gaan. Wat dit kan opleveren zijn onder andere: rust, meer zelfinzicht, het vinden van antwoorden op persoonlijke levensvragen en verandering van emoties.

De avonden beginnen met een thema van de vorige bijeenkomst, daarbij wordt ook de theorie gegeven voor een nieuw onderwerp. Met dit onderwerp ga je meditatie oefeningen doen  en daarna je ervaringen en bevindingen in de groep uitwisselt. De avond wordt afgesloten met een korte meditatie of een mantra.

Achtergrond
Mindfulness komt oorspronkelijk uit een lezing van de Boeddha, welke is beschreven in een tekst genaamd: Satipaṭṭhāna sutta. De meditatieve toepassing van deze tekst wordt vipassana meditatie genoemd. ‘Vi ‘ betekent dieper en ‘passana’ betekent zien. Oftewel, we zouden door deze meditatie dieper kunnen zien. Het wordt daarom ook wel inzichtsmeditatie genoemd.

In de Satipaṭṭhāna sutta wordt door de Boeddha verschillende meditatiemethoden en aandachtsgebieden besproken waarop mindfulness tot bloei kan komen. Met name de laatste honderd jaar zijn er in Azië verschillende manieren van vipassana meditatie ontstaan als hulpmiddel om de inhoud van deze tekst op een praktische en simpele manier in de praktijk te brengen. Voorheen werd meditatie namelijk alleen beoefend door monniken met veel theoretische kennis. Begin 20e eeuw ontstond er een soort meditatierevolutie in Birma en Thailand waarbij gezocht werd naar manieren om boeddhistische meditatie voor leken, ook buiten de kloosters en zonder dat men veel academische kennis heeft, effectief toe te passen.

Dat is aardig gelukt, waarbij sommige vipassana tradities zich bijvoorbeeld meer zijn gaan richten op het lichaam en andere meer op de geest. In sommige gevallen (vergelijkbaar als tussen de christelijke stromingen) is er dogmatisme ontstaan over welke vipassana methode de correcte toepassing is. Ook kunnen vipassana methoden wat algemeen en systematisch zijn, waardoor de individuele (authentieke) weg of psychologie, wat onderbelicht wordt.

Bij deze cursus is al het lesmateriaal (incl. audio) en een boekje t.w.v. € 5,- inbegrepen.

Data

serie 1:
2 sep | 9 sep | 16 sep | 23 sep | 30 sep | 7 okt
serie 2:
28 okt | 4 nov | 11 nov | 18 nov | 25 nov | 2 dec

Tijd

maandag van 18.15 tot 19.30 uur

Locatie

dojo Koraal

Prijs

€ 90,00 (6 lessen)

Docent

Marnix van Rossum

  • Schrijf je in voor serie 2

    Deze cursus is inmiddels volgeboekt. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de animolijst via ‘stel een vraag’.

Heb je een vraag over deze cursus?