zoek

cursus - Beweging

Basiscursus Vipassana, weg naar het hart

In deze basiscursus vipassana wordt er stapsgewijs geoefend met authentieke meditatievormen zoals beschreven in de Satipaṭṭhāna, gecombineerd met meer moderne technieken van meditatie.

De satipaṭṭhāna is de belangrijkste leerrede van Boeddha over mindfulness. Door deze twee te combineren kan het leerproces bevorderd worden.

Lees hier meer over, verderop in de tekst bij ‘achtergrond’.

Hierbij zal een combinatie worden aangereikt van authentieke meditatiemethoden beschreven, ook met moderne vormen van meditatie die het proces, zoals in de tekst beschreven, kunnen bevorderen.  Uitgebreide informatie wordt onderaan deze tekst gegeven.

Bij veel andere vipassana methoden staat het inzicht in wat, “de ultieme werkelijkheid” wordt genoemd, voorop. In deze cursus wordt vipassana vooral toegepast als hulpmiddel voor de weg naar het hart. Dat wil zeggen, als middel om meer verbinding te krijgen met ons werkelijke gevoel en het bieden van handvatten om daar goed mee om te kunnen gaan. Wat dit kan opleveren zijn onder andere: rust, meer zelfinzicht, het vinden van antwoorden op persoonlijke levensvragen en verandering van emoties.

De avonden zullen er als volgt uitzien:

– Zitten met het thema van de vorige bijeenkomst +/- 15 min.
– Aanreiken van de theorie van een nieuw onderwerp +/-10 min.
– Oefenen / mediteren met het nieuwe onderwerp +/- 20 min.
– Uitwisselen +/- 10 min.
– Afsluiten met een korte meditatie of mantra +/- 5 min.

Serie 1 is inmiddels volgeboekt. Bij serie 2 is nog plek!

Achtergrond
Mindfulness komt oorspronkelijk van een lezing van de Boeddha over mindfulness, welke is beschreven in een tekst genaamd de: Satipatthana sutta. Sati is het pali woord dat in de 19e eeuw voor het eerst is vertaald naar mindfulness. De meditatieve toepassing van deze tekst wordt vipassana meditatie genoemd. ”Vi ” betekent dieper, of op een speciale manier en ”passana” betekent zien. Oftewel, we zouden door deze meditatie dieper kunnen zien. Het wordt daarom ook wel inzichtsmeditatie genoemd.

In de Satipatthana sutta wordt door de Boeddha verschillende meditatiemethoden en aandachtsgebieden besproken waarop mindfulness tot bloei kan komen. Met name de laatste honderd jaar zijn er in Azië verschillende manieren van vipassana meditatie ontstaan als hulpmiddel om de inhoud van deze tekst op een praktische en simpele manier in de praktijk te brengen. Voorheen werd meditatie namelijk alleen beoefend door monniken met veel theoretische kennis. Begin 20e eeuw ontstond er een soort meditatierevolutie in Birma en Thailand waarbij gezocht werd naar manieren om boeddhistische meditatie voor leken, ook buiten de kloosters en zonder dat men veel academische kennis heeft, effectief toe te passen.

Dat is aardig gelukt, waarbij sommige vipassana tradities zich bijvoorbeeld meer zijn gaan richten op het lichaam (het eerste onderdeel) en andere meer op de geest (het 3e onderdeel).  In sommige gevallen (vergelijkbaar als tussen de christelijke stromingen) is er dogmatisme ontstaan over welke vipassana methode de correcte toepassing is. Ook kunnen vipassana methoden wat algemeen en systematisch zijn, wat kan maken dat individuele (authentieke) weg, of psychologie, wat onderbelicht wordt.

Startdatum

12 november 2018

Data

Serie 1: 24 september, 1, 8, 15, 22 en 29 oktober
Serie 2: 5, 12, 19, 26 november, 3 en 10 december

Tijd

maandag van 18.30 tot 19.30 uur

Locatie

dojo Koraal (let op: verplaatst!)

Prijs

€ 75,00 (6 lessen)

Docent

Marnix van Rossum

  • Deze cursus is inmiddels begonnen. Bij veel van onze cursussen is het mogelijk om in te stromen, vraag naar de voorwaarden via bij 'stel een vraag'.

Heb je een vraag over deze cursus?