zoek

cursus - Beweging

Inzichtmeditatie

Bewustwording  ·  Vipassana meditatie ·  introspectie

KENMERKEN
Tijdens de cursus maak je kennis met de basisbeginselen van inzichtmeditatie. Je leert opmerkzaam te zijn op alles wat zich aan je voordoet, van buitenaf en van binnenuit. Je ontdekt hoe je geest op al die impulsen reageert en waarom je daar niet altijd blij van wordt. Liefdevolle aandacht daarvoor leert je de werking van het drukke hoofd en het onzekere hart beter te begrijpen. Jezelf begrijpen, betekent ook de ander beter begrijpen, zodat je jezelf, elkaar en het leven meer kunt omarmen dan je ooit voor mogelijk hield.

De lessen bestaan uit begeleide zitmeditatie, loopmeditatie, uitwisseling van ervaringen die je op je meditatiekussen tegenkomt en reflectie op wat je daarmee kunt in je dagelijks leven. In elke les is er aandacht voor een aspect van de boeddhistische filosofie dat direct verband houdt met de meditatie.

INHOUD
Inzichtmeditatie of vipassana meditatie is een 2500 jaar oude meditatievorm uit het boeddhisme. Elementen uit de inzichtmeditatie worden tegenwoordig ook wel toegepast bij mindfulness. Bij mindfulness ontbreekt echter de link met de boeddhistische filosofie.

De vragen die bij de beoefening van inzichtmeditatie aan de orde komen, zijn van alle tijden. Wat drijft ons? Wat doen we met dit leven in al z’n onberekenbaarheid? Hoe gaan we om met onze angsten, onzekerheden en rusteloosheid? En hoe streng beoordelen we onszelf in momenten van ongemak en falen?

OVER TEUN BAAK & NANDA DEN HOEDT
Deze cursus wordt gegeven door twee ervaren beoefenaren van vipassana meditatie: Nanda den Hoedt en Teun Baak. Ze zijn circa 15 jaar geleden opgeleid door Coby van Herk. Sinds die tijd mediteren zij bij de Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam en nemen ze regelmatig deel aan landelijke meditatieretraites. Nanda: “Voor mij betekent mediteren stilstaan en kijken. Kijken naar wat er is, op dat moment. Van daaruit is er de mogelijkheid opnieuw een keus te maken, of niet. Het maakt mijn leven lichter en geeft ruimte.” Teun: “Meditatie heeft mij veel geleerd over mezelf en over het leven. Ik zie nu helderder wat er in en om mij heen gebeurt, zonder me daar per se door te laten sturen.” Lees meer over Teun en Nanda.

Data

29 nov | 6 dec | 13 dec | 20 dec | 17 jan | 24 jan

Tijd

maandag van 19.30 tot 21.00 uur

Ruimte

dojo Koraal

Prijs

€85,- (6 lessen)

Docent

Teun Baak & Nanda den Hoedt

  • Deze cursus is inmiddels begonnen. Bij veel van onze cursussen is het mogelijk om in te stromen, vraag naar de voorwaarden via bij 'stel een vraag'.

Heb je een vraag over deze cursus?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.