zoek

cursus - Beweging

Inzichtmeditatie

bewustwording  ·  vipassana meditatie ·  introspectie

KENMERKEN
Tijdens de cursus maak je kennis met de basisbeginselen van inzichtmeditatie. Je leert opmerkzaam te zijn op alles wat zich aan je voordoet, van buitenaf en van binnenuit. Je ontdekt hoe je geest op al die impulsen reageert en waarom je daar niet altijd blij van wordt. Liefdevolle aandacht daarvoor leert je de werking van het drukke hoofd en het onzekere hart beter te begrijpen. Jezelf begrijpen, betekent ook de ander beter begrijpen, zodat je jezelf, elkaar en het leven meer kunt omarmen dan je ooit voor mogelijk hield.

De lessen bestaan uit begeleide zitmeditatie, loopmeditatie, uitwisseling van ervaringen die je op je meditatiekussen tegenkomt en reflectie op wat je daarmee kunt in je dagelijks leven. In de cursus wordt ook aandacht besteed aan aspecten van de boeddhistische filosofie die direct verband houdt met de meditatie.

INHOUD
Inzichtmeditatie of vipassana meditatie is een 2500 jaar oude meditatievorm uit het boeddhisme. Elementen uit de inzichtmeditatie worden tegenwoordig ook wel toegepast bij mindfulness. Bij mindfulness ontbreekt echter de link met de boeddhistische filosofie.

De vragen die bij de beoefening van inzichtmeditatie aan de orde komen, zijn van alle tijden. Wat drijft ons? Wat doen we met dit leven in al z’n onberekenbaarheid? Hoe gaan we om met onze angsten, onzekerheden en rusteloosheid? En hoe streng beoordelen we onszelf in momenten van ongemak en falen?

Deze cursus is ook geschikt als je weinig of geen ervaring hebt met meditatie.

 

OVER TEUN BAAK

Deze cursus wordt gegeven door Teun Baak, een ervaren beoefenaar van vipassanameditatie. Hij is circa 18 jaar geleden opgeleid door Coby van Herk. Sinds die tijd mediteert hij bij de Stichting Vipassana Meditatie Rotterdam. Daar begeleidt hij ook meditatiesessies. Verder neemt hij regelmatig deel aan landelijke meditatieretraites. Teun: “Meditatie heeft mij veel geleerd over mezelf en over het leven. Ik zie nu helderder wat er in en om mij heen gebeurt, zonder me daar per se door te laten vastpinnen.” Lees meer over Teun.

Data

Dinsdag 27 feb | 5 maart | 12 maart | 19 maart | 26 maart | 2 april

Tijd

19.30 tot 21.00 uur

Ruimte

dojo Amber

Prijs

€ 90,00 (6 lessen)

Docent

Teun Baak

  • Schrijf je in

    Deze cursus is inmiddels volgeboekt. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de animolijst via ‘stel een vraag’.

Heb je een vraag over deze cursus?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.